Κέντρο Φυσικοθεραπείας Αθήνα
Physioteam: Κέντρο Φυσικοθεραπείας, Αθήνα
Επισκεφτείτε μας
Φειδιππίδου 22, Αθήνα
Καλέστε μας
2107706364
Στείλτε μας μήνυμα
info@physioteam.gr
Ωράριο Λειτουργίας
Mon - Friday: 9AM - 8PM

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Τι είναι;

Η οστεοπόρωση είναι ένα νόσημα των οστών που χαρακτηρίζεται από προοδευτική “αποδυνάμωση” του οστού με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος των καταγμάτων. Συγκεκριμένα το φυσιολογικό οστό αποτελείται από ένα πλέγμα κολλαγόνου και αλάτων ασβεστίου. Στην οστεοπόρωση υπάρχει απώλεια αυτών των δύο στοιχείων, με αποτέλεσμα το οστό να γίνεται ασθενέστερο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καταγμάτων με συχνότερες εμφανίσεις σε ισχίο, μηριαίο, λεκάνη και σπονδυλική στήλη.

Παράγοντες Κινδύνου για την Εμφάνιση Οστεοπόρωσης:

 • Κληρονομικότητα
 • Δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο και βιταμίνη D
 • Ανοικτό δέρμα, ανοικτά μάτια
 • Ορμονικές διαταραχές – Υπερθυρεοειδισμός
 • Πρόωρη εμμηνόπαυση
 • Έλλειψη άσκησης, καθιστική ζωή
 • Πολύ χαμηλό σωματικό βάρος
 • Εξαντλητικές (στερητικές) δίαιτες, πρωτεϊνικές δίαιτες
 • Κάπνισμα, Οινόπνευμα
 • Φάρμακα (κορτιζόνη, διουρητικά κ.α.)
 • Διάφορα νοσήματα

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης;

Μπορεί να υποπτευθεί κανείς την οστεοπόρωση με μια απλή ακτινογραφία, όμως τελικά η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις, όπως η μέτρηση οστικής πυκνότητας και εξετάσεις αίματος και ούρων. Συνήθως η μέτρηση γίνεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στο ισχίο. Μπορεί όμως να γίνει και στο καρπό αν υπάρχει το κατάλληλο λογισμικό στο μηχάνημα.

 

Μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί η οστεοπόρωση;

Η αντοχή των οστών εξαρτάται από την οστική πυκνότητα και την ποιότητα του οστού. Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, και τη σωστή διατροφή από μικρή ηλικία με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Η άσκηση παραμένει εξίσου σημαντική για την διατήρηση της σκελετικής υγείας. Προγράμματα ενδυνάμωσης με βάρη, λάστιχα ενδυνάμωσης ή απλά το σωματικό βάρος, επίσης βοηθούν στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας και την αύξηση της μυικής δύναμης, καθώς και ειδικές ασκήσεις ισορροπίας για την μείωση του κινδύνου πτώσεων.

 

 

 

Οστεοαρθρίτιδα και τρέξιμο

 • Τι οφέλη προσφέρει το τρέξιμο στην υγεία μου?

Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και το περπάτημα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας και ειδικότερα στην καρδιά, στους πνεύμονες, στους μύες, στα οστά, στον εγκέφαλο, καθώς και στην ψυχική μας υγεία. Ωστόσο κάποιοι προβληματίζονται για το πως επηρεάζει το τρέξιμο, τις αρθρώσεις μας μακροπρόθεσμα. Γιατί κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν πως το τρέξιμο προστατεύει την υγεία των οστών, ενώ άλλοι ανησυχούν για υψηλό ρίσκο εκφυλιστικών αλλοιώσεων σε ισχία και γόνατα? Η διαφορά μεταξύ των ερευνητικών αποτελεσμάτων οφείλεται στην συχνότητα και την ένταση του τρεξίματος.

 • Έχω οστεοαρθρίτιδα. Θα πρέπει να σταματήσω το τρέξιμο?

Η οστεοαρθρίτιδα δεν χρειάζεται να σας σταματήσει απ το να τρέχετε, όσο αυτό γίνεται σωστά, αντιθέτως μπορεί ακόμα να μειώσει τον πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Ερευνητές κατέγραψαν πως το τρέξιμο μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα αρθρίτιδας σε ισχίο ή γόνατο, συγκριτικά με άλλες μεθόδους εκγύμνασης. Εάν πάσχετε απο οστεοαρθρίτιδα, το τρέξιμο μπορεί να αποτελέσει έναν υγιή τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, ωστόσο υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες θα πρέπει να προσέξετε.

-Βρείτε τον ρυθμό σας και ακούτε το σώμα σας.

Όπως με κάθε πρόγραμμα άσκησης, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε σιγά-σιγά, να είστε πάντα σε επικοινωνία με τον φυσικοθεραπευτή σας, να ακούτε το σώμα σας και να χρησιμοποιείται τον πόνο ως υπενθύμιση για να μειώνετε την ένταση όταν το παρακάνετε.

-Διαφοροποίηση πόνου.

Δώστε προσοχή σε οποιοδήποτε αίσθηση πόνου, διαφορετική απο αυτή που είχατε έως τώρα και επικοινωνήστε άμεσα με τον φυσικοθεραπευτή σας ώστε να ενημερωθείτε.

-Χρησιμοποιείστε κατάλληλο εξοπλισμό.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας στο να διαχειριστείτε την οστεοαρθρίτιδα μέσω του τρεξίματος, είναι τα παπούτσια. Ερευνητές υποστηρίζουν πως το καλύτερο παπούτσι τρεξίματος για την ελαχιστοποίηση του πόνου είναι το ίσιο (flat), όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το να φοράτε σωστά παπούτσια και την υπόλοιπη ημέρα σας, ώστε να μην φορτίζετε περισσότερο τις αρθρώσεις απο ότι φορτίζονται έτσι και αλλιώς.

 

Φυσικοθεραπεία και μυοσκελετικές παθήσεις

Μια νέα έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνας για την Υγεία (NIHR) της Μεγάλης Βρετανίας  δείχνει ότι οι επενδύσεις σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας για μυοσκελετικές παθήσεις βελτιώνουν τα αποτελέσματα των ασθενών και μειώνουν το συνολικό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι η κύρια αιτία πόνου και αναπηρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλήττουν περισσότερους από έναν στους τέσσερις ανθρώπους.
Η φυσικοθεραπεία είναι σημαντική για την πρόληψη και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των μυοσκελετικών παθήσεων.
Τα αποτελέσματα από την ανασκόπηση του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνας για την Υγεία (NIHR) της Μεγάλης Βρετανίας:
n Η επένδυση σε φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ασθενών οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, μειώνει περαιτέρω τις εξετάσεις, τη θεραπεία και μειώνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.
n Οι φυσικοθεραπευτές που παρέχουν συμβουλές σχετικά με την οσφυαλγία μειώνουν την απουσία από την εργασία κατά μέσο όρο περίπου 5 ημέρες.
n Η τηλεφωνική αξιολόγηση από τους φυσικοθεραπευτές μείωσε τον συνήθη χρόνο αναμονής στις 7 ημέρες σε σύγκριση με έναν συνηθισμένο μέσο χρόνο αναμονής 34 ημερών για επαφή με φυσικοθεραπευτή,
n Ενα πρόγραμμα αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της στοχευμένης θεραπευτικής άσκησης, μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις του γόνατος και το συνολικό κόστος περίθαλψης.
n Ενα επιβλεπόμενο πρόγραμμα διατάσεων και θεραπευτικής άσκησης βελτίωσε τη λειτουργικότητα των ανθρώπων με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
n Υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις ότι η θεραπευτική άσκηση και η δραστηριότητα είναι αποτελεσματικές και πρέπει να αποτελούν βασική θεραπεία στον μυοσκελετικό πόνο.
Η ανασκόπηση δείχνει ότι η επένδυση σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας για τις μυοσκελετικές παθήσεις βελτιώνουν τα αποτελέσματα των ασθενών και εξοικονομούν κόστος για την υγειονομική περίθαλψη.
Ετσι, καθημερινά, ολοένα και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης αυτού του είδους των παθήσεων από τους φυσικοθεραπευτές, με την εφαρμογή της εξατομικευμένης θεραπευτικής άσκησης, και παράλληλα αποδεικνύουν την ανάγκη εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτων σε μεγάλους πληθυσμούς και στη χώρα μας.
Ο φυσικοθεραπευτής στην Ελλάδα έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και μπορεί να εφαρμόζει προγράμματα θεραπευτικής άσκησης σε μυοσκελετικές, καρδιαγγειακές, νευρολογικές, γυναικολογικές, μεταβολικές και άλλες παθήσεις.

Φυσικοθεραπεία και οσφυαλγία

 

 

 •  Τί είναι οσφυαλγία;

Ο όρος Οσφυαλγία χαρακτηρίζει κάθε πόνο στην ανατομική περιοχή της οσφύος, ανεξάρτητα από την αιτιολογία που τον προκαλεί. Κάποια από τα πιο πιθανά αίτια που οδηγούν σταδιακά στην δημιουργία οσφυαλγίας μπορεί να είναι οι κακώσεις οστών, μυών και συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης (Σ.Σ.), η λανθασμένη στάση σώματος, οι δομικές αλλοιώσεις (είτε λόγο τραυματισμού είτε λόγο εκφυλισμού), η κίνηση μέσα από λανθασμένα κινητικά πρότυπα καθώς και η ελλειμματική μυική ενίσχυση του σκελετού.

Μελέτη σε Έλληνες ασθενείς έδειξε πως στο 57% των περιπτώσεων, η οσφυαλγία αποτελεί τον κύριο παράγοντα ανικανότητας και θεωρείται η κυριότερη αιτία που οδηγεί τα άτομα κάτω των 45 ετών σε περιορισμό των δραστηριοτήτων τους.

 • Πως θα ξέρω ότι πάσχω από οσφυαλγία;

Η θεραπεία της οσφυαλγίας ξεκινά από την σωστή ιατρική διάγνωση με την βοήθεια ειδικών λειτουργικών δοκιμασιών, μέσα από την κλινική αξιολόγηση , καθώς και τον ακτινολογικό έλεγχο (ακτινογραφία, μαγνητική και αξονική).

 • Πως θεραπεύεται η οσφυαλγία;

Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην πλήρη αποκατάσταση ατόμων με οσφυαλγία. Το θεραπευτικό πλάνο ενός φυσικοθεραπευτή οργανώνεται κατόπιν μιας ολοκληρωμένης λήψης ιστορικού του ασθενούς, καθώς και ενδελεχούς κλινικής εξέτασής του. Η θεραπεία που λαμβάνει ο κάθε ασθενής είναι εξατομικευμένη σύμφωνα με την παθολογία του, τον τρόπο ζωής του, την ηλικία του, κλπ. Ο Φυσικοθεραπευτής θέτει ως αρχικό στόχο την καταπολέμηση των συμπτωμάτων (πόνος, δυσκαμψία), ενώ ως τελικό σκοπό έχει την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του ασθενούς, καθώς και την κατάλληλη εκπαίδευση προς αποφυγή επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.